BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Monday, March 29, 2010

## Thinking Positive, Please......!!

Assalamualaikum semua.... Apa khabar hari ni? Semua ok? Harap baik-baik sahaja. K, malam ni insan ini nak coretkan sesuatu yang insyaAllah boleh direnung bersama, seterusnya memuhasabah diri kita dan bersusaha untuk berhijrah ke arah yang lebih baik bermula dari saat ini.

Kadang-kadang , bila sesuatu yang buruk berlaku pada diri kita, tak kiralah samada sesuatu yang baik atau yang buruk (selalunya yang buruk dan yang kita sendiri tak nak ianya berlaku pada diri kita) , macam-macam prasangka yang terus muncul dalam fikiran. Macam-macam yang difikirkan sampai sesuatu yang kita tak tau sejauh mana kesohehan atau kebenarannya terus kita fikir dan buat kesimpulan yang negatif.

Contoh fikiran negatif?? Hmmm.. K, ini contoh je okey.. Tersebutlah kisah... Ada 2 orang sahabat yang dah memang bersahabat sejak sekian lama.. (selama mana tu, insan ini tak berapa nak pasti la.. Tapi sekali lagi perlu diingatkan, bahawa kisah ini tak ada kena mengena dengan yang masih hidup atau yang telah mati.) Sahabat yang pertama bernama Aminah dan yang seorang lagi bernama Basirah. Diorang ni memang jarang bergaduh dan kalau dah bergaduh pun, takde la sampai teruk-teruk punya gaduh. Gaduh ala-ala manja gitu, kan. Pastu salam balik.. Nak dijadikan cerita, pada suatu hari, si Aminah ni dengan tidak sengajanya telah merosakkan jam tangan kesayangan Basirah. Aminah takut untuk memberitahu Basirah tentang kerosakan jam itu dan dia terus buat keputusan untuk mendiamkan diri sahaja.

Macam-macam yang difikirnya dan macam-macam andaian yang dibuatnya. : " Kalau aku beritahu Basirah, mesti dimaki hamunnya aku nanti, mesti dia mintak ganti rugi... Mesti dia akan sebarkan kepada orang lain yang aku ni tak pandai jaga barang orang. Pastu mesti orang lain pandang serong kat aku. Mesti semua orang akan benci aku... Seterusnya, mesti itu... dan mesti ini....." Macam-macam yang negatif muncul di fikirannya dan akhirnya boleh menjerumuskan dirinya ke arah melakukan perkara-perkara yang tak sepatutnya sekaligus dirinya telah diserang 'penyakit hati' . Padahal 'penyakit hati' itu berpunca daripada kesilapan yang dia sendiri lakukan..
Apalah salahnya kalau dia berterus terang dan memohon maaf atas kesilapannya itu, lagi senang, kan. Berani kerana benar, biarpun pahit untuk kita mengakui kebenaran itu. Mugkin semua fikiran negatif yang dibina Aminah sebentar tadi, tak satu pun yang benar. Mungkin juga Basirah akan berlapang dada menerima ketetapan itu. Tetapi, jika kita di tempat Basirah, jangan pula kita terus menyalahkan Aminah jika dia terus meminta maaf dan mengakui kesilapannya itu. Ingat, terus bina prasangka yang baik.. Didik hati, jiwa dan diri kita untuk menerima segala ketentuan Allah. Sabar bila sesuatu yang kita tak suka, terjadi pada diri kita.

Oleh itu, sentiasalah kita memulakan hari kita dengan membuat prasangka yang baik.

Suatu hari, bila kita dah terlewata bangun untuk ke tempat kerja atau tempat belajar, jangan sesekali kita menyalahkan diri kita ataupun orang lain.. Terus bina prasangka yang baik.
Bila nanti di dalam perjalanan untuk ke destinasi kita, kita terperangkap pula di dalam kesesakan lalu lintas yang teruk... Macammana? Sabarkan diri kita.. Bina prasangka yang baik. Jangan salahkan pemandu-pemandu yang lain. Mungkin di depan sana ada sesuatu yang berlaku. Mungkin kemalangan? Mungkin lampu isyarat rosak? Siapa tahu, kan?... Oleh itu, tarik nafas....... Lepas...... FFuuuuhh!!..... Sabar...
Begitulah yang seterusnya.... Terus bina prasangka yang baik untuk menjalani dan mendapatkan hari yang baik buat kita...... Jumpa lagi..
Fii Amaanillaah....

0 comments: